Zout wordt chloor18-12-2013

Zout wordt chloor

‘Een bak met een flinke hoeveelheid opgewarmd water en zwemmen maar’. Was het maar zo makkelijk. In elk openbaar zwembad is het gebruik van chloor verplicht. Chloor desinfecteert en dat is nodig als je met een heleboel mensen gebruikmaakt van hetzelfde water. In de Koekoek staat een bijzondere machine; de zout elektrolyse installatie. De installatie maakt chloor uit zout. Een proces dat allerlei voordelen met zich meebrengt en ook nog eens een stuk milieuvriendelijker is.

Tien tot vijftien jaar geleden werd chloorbleekloog  en zwavelzuur gebruikt voor desinfectie en pH correctie in zwembaden. Chemische middelen, die voor veel mensen irritaties met zich mee kunnen brengen. Met de huidige installatie komen er veel minder bijproducten in het zwemwater. De ervaring leert dat voor mensen die bijvoorbeeld astmatisch zijn of last hebben van huidaandoeningen, door zout elektrolyse de overlast tot een minimum wordt beperkt.

Het feit dat de installatie milieuvriendelijker is dan de manier waarop ‘vroeger’ chloor en zuur werd toegepast, is een belangrijk argument geweest om hiervoor te gaan. Michel Betzold, verkoopmedewerker van Van den Heuvel Watertechnologie, producent van de zout elektrolyse installatie, kan meerdere aspecten noemen: ’Eén van de allerbelangrijkste redenen om voor zout elektrolyse te kiezen is veiligheid;  geen risico van vermenging chloor en zuur, personeel heeft geen beschermingsmiddelen meer nodig, geen transport op- en overslag van chloor en zuur. Er is alleen nog maar zout nodig om chloor te produceren, waardoor er minstens 70% minder transport nodig is. Dit zijn ontzettend belangrijke veiligheids- en milieuaspecten. Ook het feit dat er nu veel minder chemische middelen nodig zijn, is natuurlijk milieuvriendelijker. Daarnaast heb je nooit meer last van lekkage van chemische middelen.’

Waar eerder  chloor en zuur middelen nodig waren in het zwembad, is nu zout en elektriciteit voldoende. Een vooruitstrevende technologie, waar zowel de bezoekers als het (technisch) personeel van de Koekoek veel baat bij hebben.