Koko 20-09-2017

Koko

Zwemles hoort erbij, helemaal in Nederland. We horen het mensen vaak zeggen en zijn het veelal eens met deze stelling. Natuurlijk vinden we bij De Koekoek ook dat zwemles erbij hoort. Het is onderdeel van de opvoeding, onderdeel van je jeugd. Leren zwemmen, dat ‘moet’ gewoon.

Zwemles is voor veel kinderen een eerste kennismaking met bewegen, met sporten in groepsverband. Vaak wordt gesteld dat kinderen eerst hun zwemdiploma(‘s) moeten halen, alvorens ze een sport mogen uitkiezen. Toch ervaart niet iedereen zwemles als een leuke bezigheid. Iets dat we bij De Koekoek ontzettend jammer vinden. Juist omdat we weten dat het wel heel leuk kan zijn! Daarom hebben we ons afgevraagd hoe we onze zwemlessen en alles wat daarbij hoort leuker, interessanter en feestelijker kunnen maken.

We zijn met alle medewerkers aan de slag gegaan met het thema ‘zwemles is een feestje’. Dit thema gaf van meet af aan ons doel aan, namelijk dat zwemles een leuke en feestelijke bezigheid moet zijn. Om dit thema kracht bij te zetten is besloten een eigen mascotte te bedenken. Iets dat best bijzonder is in ‘zwemles-land’, want vaak wordt er in zwembaden gewerkt met een door grotere organisaties bedacht ‘rolmodel’. De Koekoek wil dit anders doen en bedacht Koko. Koko is een hele vriendelijke en lieve inktvis. En Koko is niet alleen. Er zijn een heleboel vriendjes bijgekomen! En allemaal hebben ze wel iets feestelijks. De één draagt een feestmuts, terwijl een ander bloemen bij zich heeft of ballonnen heeft meegenomen.

In de loop van het zwemlestraject dat een kind doorloopt zullen er steeds weer elementen worden toegevoegd die passen bij het thema 'zwemles is een feestje'. Het meest aanwijsbare is het diplomazwemmen dat in een ander vaatje gegoten zal worden. Hoe en wat precies blijft nog even een verrassing.